Open dag
vrijdag 24 januari van 16.00 tot 21.00 uur (inloop)
♦
Open dag
vrijdag 24 januari van 16.00 tot 21.00 uur (inloop)
♦
Ga naar het aanmeldingsformulier van het JvO.
Kennismaken met leerlingen
De docenten zijn heel aardig. Je kunt altijd alles vragen.
De docenten helpen je goed met je schoolwerk. Ze weten heel veel van hun vak.
Je kunt hier echt jezelf zijn. Je bent goed zoals je bent!
Ik vind het een erg fijne school. Iedereen accepteert elkaar zoals hij is.
Ik vond de sfeer vanaf de eerste dag heel fijn. Iedereen is aardig en behulpzaam.
Lesmiddag op het JvO Gymnasium Amersfoort
Het kan zijn dat je al zeker bent van je keuze voor het JvO, maar misschien heb je ook nog twijfel. In beide gevallen is het fijn als je een goed beeld hebt van wat je kunt verwachten. Daarom geven we tijdens de open lesmiddag verschillende lessen. Je ziet verschillende leraren, je krijgt verschillende vakken en je ziet een heleboel leerlingen die mogelijk ook voor het JvO kiezen.
De middag is op 15 januari , 5 februari en 12 februari 2025 van 14.00 tot 16.00 uur. 15 januari zit vol.
Voorlichtingsavond 2022 - Bekijk de rondleiding
Voorlichtingsavond 2021. Kijk hier alle filmpjes terug
Procedure Aanmelding JvO 2024-2025
In de regio Amersfoort (Amersfoort, Nijkerk, Baarn, Soest, Bunschoten) maken jaarlijks veel leerlingen de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Alle scholen voor voortgezet onderwijs in deze regio werken samen om te zorgen dat iedere leerling een goede plek in een brugklas of eerste klas vindt. Daarom hanteren zij dezelfde aanmeldprocedure.
Alle informatie over de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs leest u op de website www.vanbasisnaarbrug.nl
Maximaal aantal nieuwe inschrijvingen voor klas 1
Voor elke schoolgebouw binnen de regio is een maximumaantal leerlingen vastgesteld. Om te zorgen dat de scholen daaronder blijven, publiceert elke school jaarlijks het maximumaantal inschrijvingen voor dat betreffende jaar. Voor het schooljaar 2024-2025 kunnen maximaal 165 leerlingen voor het eerste leerjaar van het JvO Gymnasium worden toegelaten (in 6 klassen); dat is exclusief de nieuwe leerlingen van de Parnassos-klas. In het geval van overaanmelding vindt loting plaats.
Er is overigens nog nooit loting nodig geweest op het JvO.
Uiterste datum van aanmelding
Vòòr maandag 1 april, dus uiterlijk op zondag 31 maart 2024, moet zowel het onderwijskundig rapport als het inschrijfformulier zijn ontvangen door het JvO. Ouders/verzorgers melden hun kind digitaal aan via de button ‘aanmeldformulier’ hieronder.
De basisschool levert het onderwijskundig rapport aan via OSO.
Toelatingscriteria
Voor aanmelding aan het JvO is een havo/vwo- of vwo-advies nodig; een mogelijke begeleidings- en ondersteuningsvraag moet passen binnen het schoolondersteuningsprofiel.
Gang van zaken na mogelijke loting
Wanneer er meer dan 165 leerlingen aangemeld zijn voor 1 april, is loting nodig. Aanmeldingen die later binnengekomen zijn, worden niet in de loting meegenomen.
Op 4 april ontvangen de aangemelde leerlingen per mail een bericht of er geloot moet worden. Als dat het geval is, wordt op 9 april de loting verricht door een notaris van De Vries Vellenga Leenknegt notarissen te Amersfoort.
Hierbij hebben leerlingen voorrang van wie een broer of zus op onze school zit* of van wie een van de ouders werkzaam is aan het JvO**; zij vallen buiten de loting.
Op 11 april krijgen leerlingen die zich aangemeld hebben, het bericht of ze in- of uitgeloot zijn, en een overzicht van de scholen waar nog plaats is (inschrijving uiterlijk 18 april).
Als er geloot moet worden en uw zoon/dochter uitgeloot is, kan uw kind geplaatst worden op een van de andere scholen van de Onderwijsgroep Amersfoort als daar ruimte is.
Officieel bericht van inschrijving
Op10 juni ontvangen alle toegelaten leerlingen een officiële brief dat zij zijn ingeschreven en daarbij worden ze ook uitgenodigd voor de kennismakingsochtend op woensdag 3 juli.
*Het betreft biologische broertjes of zusjes; of stiefbroers of –zussen, die bij de gemeentelijke basisadministratie op hetzelfde adres zijn ingeschreven op het moment van aanmelding bij het JvO.
**Hiervoor geldt dat de werknemer op 1 augustus 2023 een vast contract heeft op het JvO.
De meest gestelde vragen
Als je een vraag hebt, die hier niet bij staat, mag je hem altijd stellen via info@jvo.nl.
Is een categoriaal gymnasium anders dan een gymnasium in een scholengemeenschap?
Hoogbegaafde leerlingen en hun ouders zijn soms bezorgd of er wel genoeg uitdaging is op school. Die zorg komt natuurlijk ook vanuit de ervaring op de basisschool dat het allemaal te makkelijk was en al het werk veel sneller af was dan bij andere kinderen. Onze ervaring is dat de meeste leerlingen aan het reguliere programma genoeg uitdaging hebben. In klas 1 kost het best even tijd om te wennen aan alle nieuwe vakken, docenten en natuurlijk klasgenoten. Mocht je toch extra uitdaging nodig hebben, dan kun je in de onderbouw meedoen aan Novum en in de bovenbouw aan Olympos.
Je eerste jaar op het JvO
Je eerste jaar bij ons op school start eigenlijk al voor de zomervakantie. Op woensdag 29 juni is er een kennismakingsochtend. Je maakt dan kennis met je mentor, je klasgenoten en je juniorbegeleiders. Je krijgt die ochtend alle informatie die nodig is om na de vakantie goed te kunnen starten.
De eerste dag na de zomervakantie heb je een introductiedag. Naast allerlei kennismakingsactiviteiten, legt je mentor je ook alles uit over je lesrooster en Magister. Na twee weken ga je op kamp met de andere eersteklassers. Daarna ben je goed “ingeburgerd” en krijgt het schoolwerk meer aandacht. Tijdens de mentorlessen leer je belangrijke studievaardigheden.
Leuke activiteiten in klas 1 zijn de Ludi Meridiani, de Sinterklaas- en kerstviering, de activiteiten dag met theatervoorstelling, een excursie naar de dierentuin, de archeodagen (inclusief een excursie naar Archeon) en de waterdagen (met spetterende onderzoeksopdrachten).
Johan na het eerste jaar
In de jaren na leerjaar 1 breid je je kennis verder uit. Dat gebeurt tijdens lessen en ook tijdens projectdagen. Zo leer je tijdens de projectweek Viva(t) Roma! in klas 2 veel over de cultuur van de Romeinen en de Grieken. Vanaf klas 4 volg je niet meer alle vakken, maar heb je een keuze gemaakt voor de vakken die je wilt gaan volgen. Je eigen interesse is daarbij natuurlijk belangrijk, maar ook wat je later voor studie of beroep wilt gaan doen. Als het goed gaat, ontvang je aan het eind van klas 6 een gymnasiumdiploma, een diploma van het hoogste niveau. Je bent daarmee goed voorbereid op een studie op de universiteit, omdat je veel kennis hebt én omdat je geleerd hebt hoe je onderzoek moet doen.
In de tussentijd heb je misschien meegedaan aan het excellentieprogramma Novum of Olympos. In ieder geval ga je in klas 3 op werkweek naar de Ardennen en zie je tijdens de reis in klas 5 de oude culturen in Griekenland of Italië.
Leerlingenclubs
Er zijn veel activiteiten op het JvO, vaak door leerlingen en docenten samen georganiseerd. Zo zijn er avonden op school met verschillende soorten muziek, beeldende kunst en toneel. Je kunt ook meedoen aan schooltoneel, schoolband of knutselclub.
Het LEA organiseert schoolfeesten en andere leuke activiteiten. Via de TOK (schoolkrant) blijf je op de hoogte van allerlei zaken binnen en buiten school. De GSA laat iedereen weten dat het op het JvO geen probleem is als je niet hetero bent. Daarnaast is er ook nog een leerlingenraad die meedenkt hoe de dingen voor leerlingen nog interessanter en beter zouden kunnen. Leuke en nuttige leerlingenclubs dus, maar vooral heel leuk en leerzaam om mee te doen met zo’n club.
Dat geldt ook voor de Loupe (organiseert extra geschiedenisexcursies), de MUN (organiseert een vergadering zoals het bij de Verenigde Naties gaat) en de debatclub (die al zeer succesvol is geweest bij landelijke debatwedstrijden).
Meer informatie
Go JvO
Bekijk hier het Magazine Go JvO.
Schoolplan 2022 – 2026
Download hier ons schoolplan.
Schoolgids
Bekijk hier onze digitale schoolgids.
Go JvO
Magazine ontvangen via de post?