Ga naar het aanmeldingsformulier van het JvO.
Kennismaken met leerlingen
De docenten zijn heel aardig. Je kunt altijd alles vragen.
De docenten helpen je goed met je schoolwerk. Ze weten heel veel van hun vak.
Je kunt hier echt jezelf zijn. Je bent goed zoals je bent!
Ik vind het een erg fijne school. Iedereen accepteert elkaar zoals hij is.
Ik vond de sfeer vanaf de eerste dag heel fijn. Iedereen is aardig en behulpzaam.
Voorlichtingsavond 2022 - Bekijk de rondleiding
Voorlichtingsavond 2021. Kijk hier alle filmpjes terug
Aanmeldprocedure
Aanmelden
Als u uw kind wilt aanmelden voor het eerste leerjaar bij ons op school, dan wordt deze aanmelding gedaan door de basisschool. Het toelatingscriterium is een vwo-advies of een havo/vwo-advies van de basisschool. Van de basisschool ontvangen we uiterlijk 15 maart 2022 het aanmeldingsformulier van het JvO en het onderwijskundig rapport. Na de eindtoets zorgt de basisschool ervoor dat we de resultaten daarvan nog ontvangen (liefst op papier).
Als uw kind is aangemeld, ontvangt u daarvan binnen een week een schriftelijke bevestiging.
In april krijgt uw kind de mogelijkheid om de naam van één jongen of meisje door te geven bij wie hij/zij graag in de klas zou willen.
Op 8 juni ontvangen alle ingeschreven leerlingen een officiële brief dat zij zijn ingeschreven en daarbij worden ze ook uitgenodigd voor de kennismakingsochtend op woensdag 29 juni 2022.
Volgens afspraken met alle VO-scholen binnen de gemeente Amersfoort hebben we een vastgesteld maximum aantal inschrijvingen. Voor onze school is dat maximale aantal voor het komende cursusjaar 210.
Op basis van de inschrijvingsaantallen van de afgelopen jaren verwachten wij dat we niet hoeven te loten. Als we onverhoopt toch moeten loten, gebeurt dat onder toezicht van een notaris.
Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, kunt u altijd contact opnemen met de conrector van het eerste en tweede leerjaar, Suzanne van Amerongen.
E-mailadres: s.vanamerongen@jvo.nl
De meest gestelde vragen
Als je een vraag hebt, die hier niet bij staat, mag je hem altijd stellen via info@jvo.nl .
Is een categoriaal gymnasium anders dan een gymnasium in een scholengemeenschap?
Ja. Doordat er alleen gymnasiumleerlingen op onze school zitten, ontstaat een bijzondere sfeer. De meeste leerlingen zijn bij ons leergierig en bereid om zich voor de school in te zetten. De docenten zijn allemaal gespecialiseerd in het lesgeven aan gymnasiumleerlingen. Zo lukt het leerlingen op het JvO meestal om meer uit zichzelf te halen dan op een scholengemeenschap.
Bij een scholengemeenschap is de gymnasiumafdeling meestal niet meer dan een groep leerlingen die apart onderwijs krijgt. In de bovenbouw zijn er meestal nog maar weinig leerlingen die Latijn en Grieks volgen.
Op een scholengemeenschap mag je na de brugklas in het algemeen alleen met een gemiddelde van 7,5 of 8 over naar het gymnasium; op het JvO volg je vanaf het begin onderwijs op het hoogste niveau en word je ook met lagere cijfers bevorderd naar gymnasium 2.
Bestaat er op het JvO extra aandacht voor de moderne vreemde talen?
Ja. Wij vinden het belangrijk om uit te gaan van het principe doeltaal = voertaal. Dat betekent dat alle leerlingen vanaf klas 1 bij Engels (het zogenaamde “Cambridge Engels”) en Frans (DELF: Diplôme d’Études en Langue Française) in de taal zelf onderwijs krijgen. Hiervoor is het aantal lessen per week uitgebreid. In deze lessen worden de leerlingen opgeleid voor internationaal erkende diploma’s die een pre zijn om toegang te krijgen tot Engelse of Franse universiteiten. Steeds vaker wordt dit ook door Nederlandse universiteiten gevraagd. Het onderwijs en de boeken kosten niets extra, maar voor de examens moet wel examengeld betaald worden.
Deze examens worden extern afgenomen door aangewezen gecommitteerden en zijn niet verplicht. Nadere informatie hierover is te verkrijgen bij de vakdocenten.
Bij het vak Duits wordt volgens hetzelfde uitgangspunt gewerkt met de methode ‘Goethe’.
Ik vind vooral rekenen en de natuurvakken leuk. Is een gymnasium dan wel iets voor mij?
Jazeker, wij vinden de natuurvakken heel belangrijk. Je krijgt bijvoorbeeld al natuur- scheikunde vanaf klas 1. Ook hebben de leerlingen in klas 1 de “waterdagen” waarin ze een paar dagen werken aan een groot project over water.
Vanaf de vierde klas moet je een profiel en een vakkenpakket kiezen. De meeste leerlingen bij ons op school (ongeveer 65%) kiezen dan een natuurprofiel met wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Dat is erg veel als je het vergelijkt met een gewone vwo-school.
Leerlingen van een gymnasium hoeven naast Engels niet een tweede moderne vreemde taal te kiezen.
Onze school heeft een samenwerkingsverband met de universiteit van Utrecht (“U-talent”). Onze docenten werken samen met docenten van de universiteit aan lessen en lessenreeksen om onder andere de bètavakken nog uitdagender te maken en verdiepings- en verrijkingsmateriaal te ontwikkelen.
Zijn er ook andere activiteiten dan de lessen?
Op het JvO zijn er veel buitenlesactiviteiten: in het begin van klas 1 ga je op kamp naar Rijssen
en daarna is er twee keer per jaar een cyclus Ludi Meridiani. Tijdens de Ludi Meridiani kun je zelf kiezen aan welke georganiseerde activiteit je wilt meedoen: kunstatelier, programmeren met de Spike Prime, gezelschapsspellen, Lego Master, softbal en nog veel meer. Op die manier leer je ook leerlingen uit de andere eerste klassen kennen.
Ook kun je lid worden van de Loupe (de geschiedenisclub), de Tok (de schoolkrantredactie), het LEA (de leerlingvereniging die allemaal leuke activiteiten organiseert voor leerlingen. Je kunt ook meedoen met het schooltheater, het schoolkoor of de schoolband.
In klas 3 gaan alle leerlingen een week naar de Ardennen en in klas 5 gaan alle leerlingen op zoek naar de wortels van onze beschaving in Italië of Griekenland.
In klas 2 hebben we de projectweek ‘Viva(t) Roma!’ Een onderdeel is het bezoek aan de oude Romeinse grensplaats Xanten in Duitsland.
Verder zijn er excursies, leerlingenverenigingen (TOK, Loupe, LEA), de debatclub, Olympiades en culturele activiteiten.
Worden er ook reizen naar het buitenland georganiseerd?
Zeker! In klas 2 hebben we de projectweek ‘Viva(t) Roma!’ Een onderdeel is het bezoek aan de oude Romeinse grensplaats Xanten in Duitsland.
In klas 3 gaan alle leerlingen een week op survivalkamp naar de Ardennen.
In klas 5 gaan alle leerlingen op zoek naar de wortels van onze beschaving in Italië of Griekenland.
En wat als het gymnasium nog te makkelijk is?
Voor leerlingen die meer kunnen en willen op school hebben we twee programma’s: Novum voor klas 2 en 3 en Olympos voor klas 4 t/m 6. Je hoeft niet superslim te zijn om mee te doen maar je moet wel nieuwsgierig zijn om nieuwe dingen te leren.
In het novumprogramma werk je aan projecten. Je moet dan veel dingen zelf uitzoeken en uitpluizen. Je leert daarbij om door te zetten, om nog beter samen te werken en om creatieve oplossingen te bedenken. Soms doen ook eersteklassers al mee aan Novum.
In het Olymposprogramma volg je extra lessen over onderwerpen die je in het reguliere programma niet krijgt. Je kunt ook lessen volgen op universiteiten. Ook in Olympos leer je jezelf goed kennen: waar je echt goed in bent en waarin je beter kunt worden. We helpen je om nog beter te worden in de dingen die je wilt leren. Je moet voor Olympos behoorlijk je best doen, maar als je het afmaakt in de zesde klas, krijg je bij je diploma een testimonium dat laat zien waar je goed in bent en wat je allemaal extra hebt gedaan.
Hoe is het met de ICT-voorzieningen?
Er zijn flink wat werkplekken met computer voor leerlingen in het computerlokaal en in de mediatheek. Er zijn ook enkele klassensets met laptops die overal in het gebouw ingezet kunnen worden. In alle lokalen hangen digiborden waarop allerlei lesmateriaal wordt getoond.
Op termijn gaan we waarschijnlijk overstappen op BYOD: Bring Your Own Device, wat betekent dat leerlingen zodra ze binnenkomen met hun eigen laptop, tablet of iPad ingelogd zijn en via het netwerk kunnen werken. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat dit op alle scholen vroeg of laat zal gebeuren. In het hele gebouw is goed werkende Wifi voor iedereen beschikbaar.
Heb je een computer, laptop of tablet nodig?
We gaan er vanuit dat iedereen thuis opdrachten kan maken op een computer, laptop of tablet. Wie dat niet zo gemakkelijk kan, kan elke dag tot 17.00 uur terecht in de mediatheek om aan de computer te werken.
Hoeveel leerlingen heeft de school en wonen die allemaal in Amersfoort?
Op dit moment zitten er op het JvO 794 leerlingen, van wie 406 jongens en 388 meisjes. Van hen komen 442 leerlingen uit Amersfoort en 352 uit de plaatsen in de omgeving. De school ligt op een loopafstand van vijf minuten van het centraal station en hierdoor is de school ook voor leerlingen van buiten Amersfoort goed te bereiken.
Wat zijn de toelatingseisen?
Om bij ons toegelaten te kunnen worden, heb je van je basisschool een vwo-advies of een havo/vwo-advies nodig.
Vanwege het thuisonderwijs wordt er gesproken over kansrijk adviseren (voor de basisschool) en kansrijk aannemen (voor het VO). Hoe gaan jullie hier mee om?
Het is de laatste jaren de gewoonte geweest van het JvO om alleen leerlingen toe te laten die een enkelvoudig vwo-advies van de basisschool kregen.
Omdat basisscholen graag kansrijk adviseren en omdat gemengde adviezen kunnen bijdragen aan de kansengelijkheid, hebben we onderzoek gedaan hoe het JvO door een gewijzigd aannamebeleid een bijdrage zou kunnen leveren.
We hebben de schoolleidingen van de andere zelfstandige gymnasia gevraagd welke adviezen zij hanteren bij het toelaten van leerlingen, en welke ervaringen zij hebben met leerlingen die met een gemengd advies havo/vwo aangenomen zijn. Het blijkt dat leerlingen met een havo/vwo-advies die gemotiveerd zijn om naar een gymnasium te gaan, het in het algemeen goed doen.
Dat betekent dat leerlingen met een gemengd havo/vwo-advies, die gemotiveerd zijn om gymnasium te doen, vanaf nu ook welkom zijn op het JvO.
Wat gebeurt er als ik op het JvO zit, maar de school toch niet aan kan?
Natuurlijk proberen we je eerst op school te begeleiden als het niet goed gaat.
Mocht het zo zijn dat je het toch niet redt, dan bespreken wij met z’n allen (leerling, ouders, mentor en conrector) hoe dit komt en wat het beste is om nu te gaan doen. Soms is het beter om een jaartje bij ons over te doen, soms is het beter om verder te gaan op een andere school. We hebben goede contacten met de andere scholen in de omgeving en het lukt altijd om een plaats te krijgen op een andere school. Vaak is het ook zo, dat een leerling dan zonder de klassieke talen in een volgend leerjaar geplaatst kan worden, zodat hij of zij toch na zes jaar een vwo-diploma haalt, dus zonder een jaar te verliezen.
Is Latijn en Grieks zes jaar lang verplicht?
Nee, in de eerste klas heb je Latijn en in de tweede klas komt daar Grieks bij. In de tweede en derde klas volg je beide talen. Vanaf klas 4 moet je met één van die twee talen doorgaan. Je moet minstens in één klassieke taal examen doen. De meeste leerlingen kiezen Latijn, ongeveer 25% kiest Grieks en een klein aantal kiest ze allebei. Omdat onze leerlingen altijd een klassieke taal volgen, is het in de bovenbouw niet verplicht om naast Engels ook Duits of Frans te kiezen. Verder worden alle vakken gegeven die ook op de andere scholen op het rooster staan, zoals wiskunde, geschiedenis, biologie, gymnastiek, tekenen, enz. Leuk om te weten: wij bieden in de bovenbouw ook filosofie, kunst beeldend, kunst muziek en wiskunde D aan.
Hoe worden de klassen ingedeeld?
In principe kom je in de klas bij kinderen van je basisschool en bij kinderen die bij jou in de buurt wonen. Ook kun je bij de aanmelding de naam van één jongen of meisje opgeven bij wie je graag in de klas wilt.
Wat zijn de schooltijden?
De lessen beginnen om 8.30 uur. De meeste dagen eindigen de lessen om 15.20 uur. Soms valt er een les uit. Dan proberen we de lessen zo in te delen dat je geen tussenuren hebt. Als je toch een tussenuur hebt, dan kun je alvast je huiswerk maken.
Op de eerste verdieping bevindt zich een leerplein met mediatheek met computers; daar kunnen leerlingen altijd rustig werken, ook na schooltijd.
Hoe gaat het met de pauzes?
In de pauzes zoeken de leerlingen een gezellig plekje binnen de school om pauze te houden. Als het mooi weer is, gaan de leerlingen ook naar buiten. Op het schoolplein en om de school staan namelijk bankjes en picknicktafels. Ook kun je even een potje tafeltennissen want er staat een tafeltennistafel op het plein.
Welke vakken krijg ik in de eerste klas en hoeveel uur per week?
Vak & aantal uur per week:
Nederlands 3
Latijn 3
Frans 2,5
Engels 3
geschiedenis 2
aardrijkskunde 2
wiskunde 4
natuur-scheikunde 2
biologie 2
tekenen + handvaardigheid 2
muziek 2 (een half jaar)
theater 2 (een half jaar)
bewegingsonderwijs 3
mentorles 1
vrijdagmiddagactiviteit 1 (een kwart jaar)
toetsband 1 (een half jaar)
Het aantal lesuren per week is 32.
Aan het begin van het jaar komen daar nog de vrijdagmiddagactiviteiten bij.
Heb ik veel huiswerk?
In klas 1 moet je rekenen op gemiddeld één tot anderhalf uur per dag. Vanaf klas 2 is dat gemiddeld ongeveer anderhalf uur. Soms, bijvoorbeeld bij een moeilijke repetitie, kan dat iets meer zijn.
Hoeveel eerste klassen zijn er?
Dit jaar hebben we vijf eerste klassen.
Hoe groot zijn de klassen?
Dat hangt af van het aantal aanmeldingen. Dit jaar zijn de klassen groot (29-30 leerlinge).
Wordt er geloot?
Nee, we kunnen alle leerlingen plaatsen. Op onze website staat dat we 210 leerlingen kunnen plaatsen in 7 eerste klassen. De afgelopen jaren hebben we jaarlijks ongeveer 130-160 aanmeldingen. In de lange JvO-historie hebben we nog nooit meer dan 180 aanmeldingen gehad.
Welke begeleiding is er?
Elke klas heeft een mentor, die het eerste aanspreekpunt is voor de ouders en de leerlingen. De mentor houdt de vorderingen van de leerlingen bij en neemt contact op als het nodig is. De mentor helpt de leerlingen ook met het trainen van (studie)vaardigheden. Daarnaast is er speciale begeleiding voor leerlingen met faalangst, hulp voor leerlingen in sociale vaardigheden en individuele begeleiding op het gebied van studievaardigheden. Ook kunnen leerlingen met een lastig leesbaar handschrift wat hulp krijgen.
Als er sprake is van dyslexie, wordt er bij de toetsen rekening mee gehouden (bijv. extra tijd en/of aangepast cijfer i.v.m. spelfouten).
Onze orthopedagogen en leerlingbegeleiders begeleiden leerlingen met onder andere ASS en AD(H)D.
Sommige leerlingen vinden het ook fijn om af en toe even te praten met een van onze counselors.
Is er begeleiding voor hoogbegaafde leerlingen?
In al onze klassen zitten hoogbegaafde leerlingen. Op de basisschool hebben deze leerlingen niet altijd leren leren omdat het op de basisschool vaak allemaal “vanzelf” ging. Daardoor hebben sommige hoogbegaafde leerlingen wat extra hulp nodig bij het aanleren van studievaardigheden. Onze HB-coaches zijn erin gespecialiseerd om deze leerlingen goed te begeleiden. Bij hen leer je hoe het makkelijker wordt om aan een taak te beginnen, hoe je die taak vol kunt houden en afmaken en vervolgens hoe je op je eigen aanpak van de taak reflecteert (zodat het een volgende keer nog makkelijker gaat of meer oplevert).
Daarnaast is het goed om te weten dat alle mentoren van klas 1 en ook een deel van de docenten deel uitmaken van het Parnassosteam. Dat team heeft zich als voorbereiding op de Parnassosklas uitgebreid geschoold op het gebied van hoogbegaafdheid en is met elkaar voortdurend lessen aan het ontwikkelen dat past bij deze doelgroep. Met de komst van de Parnassosklas is er dus ook heel veel expertise op het gebied van hoogbegaafdheid in de school gekomen.
Bieden jullie extra uitdaging voor hoogbegaafde leerlingen?
Hoogbegaafde leerlingen en hun ouders zijn soms bezorgd of er wel genoeg uitdaging is op school. Die zorg komt natuurlijk ook vanuit de ervaring op de basisschool dat het allemaal te makkelijk was en al het werk veel sneller af was dan bij andere kinderen. Onze ervaring is dat de meeste leerlingen aan het reguliere programma genoeg uitdaging hebben. In klas 1 kost het best even tijd om te wennen aan alle nieuwe vakken, docenten en natuurlijk klasgenoten. Mocht je toch extra uitdaging nodig hebben, dan kun je in de onderbouw meedoen aan Novum en in de bovenbouw aan Olympos.
Wat doen jullie op het gebied van kunst?
Je krijgt bij ons in klas 1 en 2 de kunstvakken drama, muziek en beeldende vorming (een combinatie van tekenen en handvaardigheid).
Je kunt je daarnaast nog opgeven voor het schooltoneel, het kunstatelier, het koor of de schoolband. Ook zijn er verschillende muziekavonden op school.
In klas 3 volg je verschillende kunstmodules.
Je kunt bij ons in de vakken muziek en beeldende vorming ook examen doen.
Wat is de meerwaarde van een categoraal gymnasium?
De ‘meerwaarde’ van het gymnasium
Leerlingen voelen zich hier thuis. Leerlingen kunnen heel erg zichzelf zijn, ook eigenzinnig: er is geen meerderheid die de cultuur bepaalt. De sociale veiligheid is groot.
Klassieken talen en cultuur: een tekst nauwkeurig bekijken, de gedachtekronkels van de auteur fileren en er dan goed Nederlands van maken – dat brengt vaardigheden. Het verschijnsel ‘taal’ wordt er grondig begrepen (wie de Latijnse grammatica snapt, snapt alle grammatica’s), de denkbeelden, geschiedenis en cultuur wordt onderzocht, waardoor leerlingen leren naar eigen cultuur en leven te kijken via de vele perspectieven die er zijn in de grote literatuur. De hersenen groeien daar enorm van.
Talenschool: alle leerlingen doen vanaf dag 1 Engels volgens Cambridge en Frans volgens Delf; in de bovenbouw volgt Duits via Goethe: hoog niveau, niet voor een plusklasje maar voor alle leerlingen.
Bèta: gezien de keuzepatronen van leerlingen zijn zelfstandige gymnasia nog meer bèta-scholen dan talenscholen. De bètavakken zijn bloeiend, hebben hoog niveau, worden door veel leerlingen gekozen (ca. 65%). Op de tweede verdieping hebben we de modernste faciliteiten die er mogelijk zijn.
Kunst, cultuur: zijn levend, met veel initiatieven voor leerlingen om zelf te organiseren en vorm te geven.
Het leren: we bieden een leerstofaanbod dat past bij de leerlingen, met begeleiding als dat nodig is: we bieden leerlingen een sterke cognitieve basis, maar ook vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling waarmee leerlingen voorbereid zijn op een vervolgopleiding en voor andere zaken in het leven, zoals verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, een constructieve kritische houding aannemen, enzovoort.
Over de hele breedte: degelijk onderwijs.
De vele ruimtes waar leerlingen tijdens de lessen kunnen werken buiten het lokaal bieden de mogelijkheid om te differentiëren in lesaanbod en werkvormen. Op de eerste verdieping is een grote open ruimte waar in tussenuren en voor en na de lessen gestudeerd kan worden: het is hier heel gewoon dat leerlingen hun schoolwerk doen, en soms behoorlijk hard werken.
Wij hebben veel en gevarieerde leerlingenbegeleiding en leerlingenondersteuning, met korte lijnen en in het algemeen snelle actie. Goede begeleiders, met verschillende specialismen.
We leren de leerlingen steeds meer eigen verantwoordelijkheid te nemen voor het leerproces: de (samen)werkruimtes buiten de lokalen worden gaandeweg benut, we nodigen de leerlingen samen met hun ouders uit op de spreekavonden, leerlingen in de bespreekzone in klas 5 overwegen zelf hun kansen bij overgaan en of dat verstandig is,…..
In principe, liever uit principe, vergelijken we niet met andere scholen.
Het verschil met een gymnasiumafdeling op een SG: het is hier niet een klein deeltje van een brede school, maar alle leerlingen doen hier een gymnasiumprogramma: dat brengt een andere sfeer met zich mee; leerlingen kunnen hier niet afstromen (een voordeel misschien, want ze willen hier niet weg, wat kan helpen om toch een gymnasiumdiploma te halen); docenten geven hier altijd les op gymnasiumniveau, wat anders kan zijn dan gymnasium-uren dagelijks afwisselen met andere schoolsoorten – dat brengt een bepaalde constante ambitie met zich mee.
Het kijkadvies dat is ouders vaak geef, is in alle geval bij ons maar zeker ook in andere scholen te kijken naar aanbod en kwaliteit van de gehele school, vooral ook de bovenbouw. Scholen tuigen het beeld van de eerste klas wel eens wat extra op met ‘heel speciaal’ aanbod – dat doen wij niet – bij ons zit extra aanbod en uitdagend onderwijs door de hele school heen (ook de extra programma’s).
Vragen over Parnassos
We houden de Parnassosklas bewust buiten de gewone wervingsactiviteiten. We bieden in deze klas onderwijs aan jonge hoogbegaafde leerlingen die vanwege hun ondersteuningsbehoefte aangemeld kunnen worden voor deze klas. Het gaat hierbij (anders dan bij onze reguliere klassen) niet zo zeer om een schoolkeuze; het is nodig/noodzakelijk voor deze leerlingen om in deze klas geplaatst te worden. Om die reden en vanwege het beperkte aantal plaatsen dat we hebben, houden we de Parnassosklas buiten onze normale wervingsactiviteiten.
Ouders met vragen over deze klas kunnen het best even contact opnemen met Suzanne van Amerongen, de conrector van leerjaar 1 en 2.
Je eerste jaar op het JvO
Je eerste jaar bij ons op school start eigenlijk al voor de zomervakantie. Op woensdag 7 juli is er een kennismakingsochtend. Je maakt dan kennis met je mentor, je klasgenoten en je juniorbegeleiders. Je krijgt die ochtend alle informatie die nodig is om na de vakantie goed te kunnen starten.
De eerste dag na de zomervakantie heb je een introductiedag. Naast allerlei kennismakingsactiviteiten, legt je mentor je ook alles uit over je lesrooster en Magister. Na twee weken ga je op kamp met de andere eersteklassers. Daarna ben je goed “ingeburgerd” en krijgt het schoolwerk meer aandacht. Tijdens de mentorlessen leer je belangrijke studievaardigheden.
Leuke activiteiten in klas 1 zijn de Ludi Meridiani, de Sinterklaas- en kerstviering, de activiteiten dag met theatervoorstelling, een excursie naar de dierentuin, de archeodagen (inclusief een excursie naar Archeon) en de waterdagen (met spetterende onderzoeksopdrachten).
Johan na het eerste jaar
In de jaren na leerjaar 1 breid je je kennis verder uit. Dat gebeurt tijdens lessen en ook tijdens projectdagen. Zo leer je tijdens de projectweek Viva(t) Roma! in klas 2 veel over de cultuur van de Romeinen en de Grieken. Vanaf klas 4 volg je niet meer alle vakken, maar heb je een keuze gemaakt voor de vakken die je wilt gaan volgen. Je eigen interesse is daarbij natuurlijk belangrijk, maar ook wat je later voor studie of beroep wilt gaan doen. Als het goed gaat, ontvang je aan het eind van klas 6 een gymnasiumdiploma, een diploma van het hoogste niveau. Je bent daarmee goed voorbereid op een studie op de universiteit, omdat je veel kennis hebt én omdat je geleerd hebt hoe je onderzoek moet doen.
In de tussentijd heb je misschien meegedaan aan het excellentieprogramma Novum of Olympos. In ieder geval ga je in klas 3 op werkweek naar de Ardennen en zie je tijdens de reis in klas 5 de oude culturen in Griekenland of Italië.
Leerlingenclubs
Er zijn veel activiteiten op het JvO, vaak door leerlingen en docenten samen georganiseerd. Zo zijn er avonden op school met verschillende soorten muziek, beeldende kunst en toneel. Je kunt ook meedoen aan schooltoneel, schoolband of knutselclub.
Het LEA organiseert schoolfeesten en andere leuke activiteiten. Via de TOK (schoolkrant) blijf je op de hoogte van allerlei zaken binnen en buiten school. De GSA laat iedereen weten dat het op het JvO geen probleem is als je niet hetero bent. Daarnaast is er ook nog een leerlingenraad die meedenkt hoe de dingen voor leerlingen nog interessanter en beter zouden kunnen. Leuke en nuttige leerlingenclubs dus, maar vooral heel leuk en leerzaam om mee te doen met zo’n club.
Dat geldt ook voor de Loupe (organiseert extra geschiedenisexcursies), de MUN (organiseert een vergadering zoals het bij de Verenigde Naties gaat) en de debatclub (die al zeer succesvol is geweest bij landelijke debatwedstrijden).
Meer informatie

Go JvO 2021-2022
Bekijk hier het Magazine Go JvO.

Schoolgids 2021-2022
Download hier onze schoolgids.

Schoolplan 2022
Download hier ons schoolplan.

Gezonde Kantine JVO
- Onze kantine voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, de Richtlijnen Gezondere Kantines.
- Ieder jaar wordt het aanbod in de kantine in kaart gebracht met de Kantinescan; over de uitslag wordt de schoolleiding geïnformeerd.
- Kijk voor meer informatie over de gezonde schoolkantine op www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

Go JvO 2021-2022
Magazine ontvangen via de post?