Ga naar het aanmeldingsformulier van het JvO.
Leerlingen die nu worden aangemeld voor de Parnassosklas, worden op de wachtlijst geplaatst.
Kennismaken met leerlingen
Ik vind dat er een heel gezellige sfeer is in de klas en je kunt er jezelf zijn. Het is een soort van tweede thuis.
We hebben heel veel leuke, interessante vakken. Naast de “gewone” vakken zoals wiskunde en Frans krijgen we ook nog verrijkende lessen, zoals gelukslessen, grej of the day en filosofie. De lessen zijn uitdagend en afwisselend.
Het is een klas waar ik me heel erg op mijn gemak voel. Op de basisschool voelde ik me vaak een uitzondering; hier zijn er meer kinderen zoals ik. Daardoor ga ik met veel plezier naar school.
Juf Sas is heel aardig en alle vakdocenten ook. Je kunt erg fijn werken. Doordat we een eigen lokaal hebben, heb je een vertrouwde plek.
Kennismaken met ouders
Het JvO heeft goud in handen met deze klas! En wij zijn supertrots en blij dat we daarvan mogen meegenieten. Mijn zoon heeft het zo enorm naar zijn zin! We hebben een heel ander kind thuis, zoveel gelukkiger en blijer! Echt fijn voor ons als ouders!
Wij zijn blij en opgelucht dat we deze, toch spannende, keuze gemaakt hebben voor Annemijn. We merken dat Annemijn meer tot zichzelf komt, gezien en gehoord wordt. Daarnaast zien we bij haar dat zij in de Parnassosklas wél plezier in school heeft en veel aansluiting heeft met de groep.
Toen we de omschrijving van het algemene beeld van ons kind lazen in zijn OPP, werd ik erg emotioneel. Die omschrijving klopte zó goed met hoe wij hem zien. We zijn zo dankbaar. Hij wordt in de Parnassosklas dus écht gezien!
De Parnassosklas
Doelstelling(en) en werkwijze
Idee in hoofdlijn
We hebben voor bepaalde doelgroep leerlingen een ‘tweejarige eerste klas’ de Parnassos-klas opgezet. Deze klas is bedoeld voor de zeer jonge, hoogbegaafde leerlingen die op de basisschool versneld zijn, voor wie op de basisschool niet altijd adequate begeleiding mogelijk blijkt, en die gebaat zijn bij het ontwikkelen van executieve functies (bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, frustratietolerantie, planningsvaardigheden) en metacognitieve vaardigheden (bijvoorbeeld reflectie en het bewust maken van onbewust gedrag) om in het voortgezet onderwijs een goede start te maken. Na twee jaar nemen de leerlingen plaats in de reguliere tweede klas van het JvO. De Parnassosklas is dit schooljaar gestart, na een jaar waarin het ontwikkelteam zich uitgebreid geschoold heeft en met elkaar het programma ontwikkeld heeft voor deze speciale doelgroep, die enerzijds heel kwetsbaar is en anderzijds (met de juiste begeleiding) de potentie heeft om veel te bereiken.
Aanleiding
We worden in toenemende mate benaderd door ouders van jonge leerlingen die op de basisschool ‘uitgeleerd’ zijn. Deze leerlingen zijn (qua leeftijd en vaak ook op sociaal-emotioneel vlak) jong. Zij hebben op de basisschool een of meerdere klassen overgeslagen of ze zijn in groep 6 of 7 klaar met de lesstof. Zij hebben vaak onvoldoende ervaring opgedaan in het oefenen van vaardigheden. Het gaat dan om vaardigheden die te maken hebben met de executieve functies en metacognitieve vaardigheden. Deze zijn vaak niet of onvoldoende ontwikkeld omdat er op de basisschool geen noodzaak was om deze te ontwikkelen; het ging allemaal ‘vanzelf’. Het kan ook voorkomen dat deze leerlingen zichzelf niet herkennen in de andere kinderen uit de klas, dat ze door extra taken vaak alleen werken, dat ze gedemotiveerd raken.
Samenhang met onze visie op onderwijs
De docenten van het ontwikkelteam zullen de Parnassosklas zo ontwikkelen, dat deze bijdraagt aan het aanbieden van gedifferentieerd onderwijs (een van de pijlers in ons schoolplan). Een andere pijler is meer feedback geven op het leerproces. In de Parnassosklas zal hieraan vormgegeven worden.
Ook komt op de ontwikkeling van de persoonlijkheid van de leerlingen steeds meer nadruk te liggen binnen het hele JvO-curriculum.
Daarnaast is er een maatschappelijk belang om ook voor deze doelgroep leerlingen een passend onderwijsaanbod te creëren. Dat het JvO dat doet, ligt voor de hand omdat dit type leerling hoe dan ook vaak bij ons op school komt. We kiezen in de loop van het gymnasium-curriculum steeds voor verbreden en verdiepen in plaats van bijvoorbeeld een jaar versnellen tot een vijfjarig gymnasium. Het is dus een logische stap om voor deze jonge kinderen ook een verbredings- en verdiepingstraject op te zetten.
De missie van het ontwikkelteam
In het belang van deze doelgroep hoogbegaafde leerlingen die jong en soms kwetsbaar zijn en tegelijk de mogelijkheid hebben om veel te bereiken, hebben wij een tweejarig zinvol en uitdagend programma ontwikkeld waarin deze kinderen:
- zich gelukkig voelen
- zich in andere kinderen herkennen
- zichzelf beter leren kennen (individueel, in relatie tot anderen en in cognitief opzicht)
- kind kunnen zijn
- zich de stof van het eerste jaar gymnasium eigen maken
- een gelijkmatige aansluiting ondervinden van de basisschool naar het gymnasium
Doelgroep
- jong; voor het cursusjaar 2023-2024: geboren na 31/08/2012 (op 1 september 2023 nog geen 11 jaar)
- hoogbegaafd (volgens recent onderzoeksrapport; toegestaan zijn de WISC V en de KIQT+)
- uitgeleerd op de basisschool
- VWO-advies
- Extra ondersteuningsbehoefte op het gebied van executieve functies, studievaardigheden, sociaal-emotionele ontwikkeling.
Procedure van aanmelding en toelating
Aanmelden
- kan vanaf 1 oktober in het voorafgaande schooljaar
- kan tot het maximum aantal leerlingen (14 per schooljaar) bereikt is; op de website zal aangegeven worden als aanmelden niet meer mogelijk is.
- kan alleen als de leerling behoort tot de hierboven beschreven doelgroep
- kan na een oriënterend gesprek door inlevering van een volledig dossier:
– Aanmeldformulier JvO (te downloaden op onze website)
– recent onderzoeksrapport (hierbij wordt de op het onderzoeksrapport vermelde houdbaarheidstermijn gehanteerd; toegestaan zijn de WISC V en de KIQT+)
– Onderwijskundig rapport met uitvoerig beschreven ondersteuningsbehoefte, gegevens LVS en vwo-advies.
Toelating
Een intakegesprek met leerling en ouders maakt deel uit van de toelatingsprocedure.
Onze toelatingscommissie bestaat uit de conrector van het eerste leerjaar, een van onze orthopedagogen, onze Parnassosdocent en een leerlingbegeleider. Deze commissie zal de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst van de complete dossiers beoordelen. Hierin wordt ook onderzocht of de ondersteuningsmogelijkheden van het JvO toereikend zijn.
Daarna wordt de beslissing tot toelating genomen.
We streven ernaar om binnen 6-10 weken na de aanmelding uitsluitsel te geven.
Kosten voor de Parnassosklas
Er zijn voor ouders geen extra kosten; schoolfonds en ouderbijdrage zijn vergelijkbaar met die van de reguliere klassen.
Meer informatie
Ouders/leerkrachten die meer informatie willen over de Parnassosklas, kunnen contact opnemen via parnassos@jvo.nl.
Meer informatie

Go JvO 2022-2023
Bekijk hier het Magazine Go JvO.

Schoolgids 2022-2023
Download hier onze schoolgids.

Schoolplan 2022 – 2026
Download hier ons schoolplan.

- Onze kantine voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, de Richtlijnen Gezondere Kantines.
- Ieder jaar wordt het aanbod in de kantine in kaart gebracht met de Kantinescan; over de uitslag wordt de schoolleiding geïnformeerd.
- Kijk voor meer informatie over de gezonde schoolkantine op www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

Go JvO 2021-2022
Magazine ontvangen via de post?